Παιδοδερματολογία


 
 
Παιδοδερματολογία είναι ο κλάδος της δερματολογίας που ασχολείται με τις παθήσεις δέρματος, βλεννογόννων, ονύχων και τριχών που εμφανίζονται σε βρέφη και παιδιά.

Η διάγνωση των δερματικών παθήσεων στα βρέφη και παιδιά παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, λόγω δυσκολίας λήψης ιστορικού.

Ορισμένες παθήσεις εμφανίζονται μόνο στην παιδική ηλικία ή έχουν διαφορετική κλινική εικόνα και εξέλιξη από εκείνη των ενηλίκων, ενώ και η θεραπεία τους θα πρέπει να προσαρμοστεί στην ηλικία του παιδιού.

 
 
 
 
ΠΑΙΔΟΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
 
 
 
 
 
 
 
Οι συνηθέστερες δερματοπάθειες που συναντώνται σε παιδιά είναι:
 
 
 
 
 
 
Aκμή

 
Πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στην αρχή της εφηβείας, με κλινική εικόνα και βαρύτητα που ποικίλει, και ανάλογη και εξατομικευμένη είναι η θεραπεία της. Ήπιας μορφή ακμή μπορεί να εμφανιστεί και σε νεογνά (νεογνική ακμή) και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ατοπική δερματίτιδα

 
Υποτροπιάζουσα κνησμώδης δερματοπάθεια που είναι δυνατόν να εμφανιστεί από τους πρώτους μήνες ζωής, μέχρι την εφηβική ή σπανιότερα μέχρι την ενήλικη ζωή. Η κλινική εικόνα διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και η θεραπεία έχει σκοπό την ανακούφιση των ασθενών αλλά και την πρόληψη των υποτροπών.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Δερματίτιδα εκ σπαργάνων
 
Βρεφική δερματοπάθεια που εμφανίζεται στην περιοχή της πάνας και σχετίζεται με τις συνθήκες της περιοχής.
 
 
 
 
 
 
 
 
Σμηγματορροική δερματίτιδα βρεφών (νινίδα)
 
Εμφανίζεται από τους πρώτους μήνες ζωής, συνήθως στο κεφάλι, με παχιά και λιπαρά λέπια (νινίδα) αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος με διαφορετική βαρύτητα ανά περίπτωση.
 
 
 
 
 
 
 
 
Μολυσματικό κηρίο
 
Πολύ συχνή, ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος, η οποία οφείλεται σε μόλυνση από σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο. Εμφανίζεται συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τάση μικροεπιδημιών.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ροδόχρους πιτυρίαση
 
Αθώα αυτοπεριοριζόμενη νόσος που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία με χαρακτηριστική κλινική εικόνα.
 
 
 
 
 
 
 
 
Μυρμηκιές
 
Οφείλονται σε λοίμωξη του δέρματος από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Στα παιδιά εντοπίζονται συνήθως στα χέρια και πόδια, αλλά είναι δυνατόν να εντοπιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Εξαιτίας της μεταδοτικότητας τους χρήζουν έγκαιρης αντιμετώπισης.
 
 
 
 
 
 
 
 
Μολυσματική τέρμινθος
 
Ιογενής λοίμωξη του δέρματος από τον ιό της μολυσματικής τερμίνθου. Απαιτεί αντιμετώπιση εξαιτίας της μεταδοτικότητας μέσω της τριβής.
 
 
 
 
 
 
 
 
Μυκητιάσεις δέρματος, τριχωτού κεφαλής
 
 
 
 
 
 
 
 
Ιογενή εξανθήματα
 
Π.χ. ανεμευλογιά, νόσος χειρών-ποδών-στόματος, ιλαρά
 
 
 
 
 
 
 
 
Φθειρίαση τριχωτού κεφαλής
 
Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα επίμονη στην αντιμετώπιση της.
 
 
 
 
 
 
 
 
Συγγενείς σπίλοι
 
Σπίλοι που υπάρχουν κατά τη γέννηση ή εμφανίζονται κατά τους πρώτους μήνες ζωής. Η διάμετρος των σπίλων αυξάνεται σύμφωνα με την αύξηση του μεγέθους του σώματος, ενώ συνήθως αλλάζει και το χρώμα και η υφή τους.
Συνιστάται τακτικός έλεγχος τους με τη μέθοδο της δερματοσκόπησης.